Warmtepomp/Airco

Onttrekken van energie aan lucht, aarde of water

De naam zegt het zelf. Een warmtepomp pompt energie die het uit de natuur – lucht, aarde, water – haalt naar leidingen die je huis en je sanitair water verwarmen.  Het rendement ligt hoog: gemiddeld levert de warmtepomp 80% meer energie dan ze verbruikt!

Wat veel mensen niet weten, is dat de ‘airco’ niets meer of minder is dan een warmtepomp, maar in omgekeerde modus!   De airco onttrekt warmte uit de lucht van de woning en pompt die naar buiten. Zij doet dit op een even  energiezuinige manier als de warmtepomp.

De voordelen van een warmtepomp:

  1. De warmtepomp is uiterst energievriendelijk en garandeert een lage energiefactuur
  2. Energie in lucht, aarde en water is onuitputtelijk
  3. De warmtepomp heeft een lange levensduur
  4. De warmtepomp als airco geeft mogelijkheid om het zelfverbruik van zonnepanelen te verhogen
  • slide
  • slide
  • Nog meer voordelen!

    Niet vervuilend

    Lage onderhoudskosten

    Hoog wooncomfort door constante temperatuur in de woning

    Koeling in de zomer

    Je netbeheerder geeft premies voor een warmtepomp. Kijk op energiesparen.be Ook enkele gemeentes geven nog subsidies.

  • Hoe werkt het?

    Via de grond of via de lucht

    Grondwater of buitenlucht stroomt via koelvloeistof in de warmtepomp. Het voordeel van die koelvloeistof is dat ze al op lage temperatuur verdampt. Een compressor perst die warme dampen samen tot de temperatuur stijgt. Die hitte komt dan via bijvoorbeeld waterleidingen in het verwarmingssysteem.

    Via de grond

    De warmtepomp pompt de koelvloeistof via een verticale leiding in de grond. De bodem geeft zijn warmte af. Opnieuw verdampt de koelvloeistof op lage temperatuur. Die warmte gebruik je dan zoals hierboven om je woning te verwarmen.

  • Premies?

    Premies van de elektriciteitsdistributienetbeheerders

    De elektriciteitsdistributienetbeheerders (Eandis, Infrax, GHA, AGEM,…) kennen voor de plaatsing van een warmtepomp een premie toe. De maatregelen waarvoor een premie wordt toegekend, de hoogte van de tegemoetkomingen (max 1700 euro) en de toekenningsvoorwaarden verschillen per netbeheerder en kunnen steeds wijzigen. Meer specifieke info vindt u op energiesparen.be, de website van het Vlaams Energieagentschap of op de website van uw netbeheerder.

    Premies van de gemeenten

    Enkele gemeenten geven een lokale subsidie voor warmtepompen, warmtepompboilers en/of hernieuwbare energie in het algemeen. Vergeet niet uw gemeente hierover te contacteren!

 

Overtuigd? 

Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies of al uw vragen! 

 

CONTACTEER ONS