Thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

- Bespaar op uw energierekening met zonnepanelen van Planet-eco -

 

Een thuisbatterij is een opslagsysteem voor energie. Met een thuisbatterij kun je elektriciteit opslaan die door zonnepanelen is opgewekt en deze later gebruiken, waardoor de vraag naar elektriciteit uit het net wordt verminderd.

 

Een thuisbatterij vormt een essentieel onderdeel van een volledig energiesysteem, meestal samengesteld uit zonnepanelen, een batterij met een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar. De omvormer speelt een cruciale rol: hij transformeert de opgevangen zonne-energie van de zonnepanelen naar bruikbare wisselstroom die in huis kan worden gebruikt. Een diepgaande uitleg over de werking van de thuisbatterij is beschikbaar in dit artikel.

 

zonnepanelen

Bespaar op uw energierekening met een thuisbatterij van Planet-eco

Uw partner voor duurzame energie in de regio Ninove en omstreken

 

thuisbatterij

Opslaan van elektriciteit

Naast thuisbatterijen zijn er nog andere methoden om elektriciteit op te slaan, maar deze zijn voornamelijk relevant voor bedrijven. Hier is een overzicht:

 

  1. Mechanische opslag van piekstroom in waterkracht of persluchtopslag: Overschotten aan energie worden gebruikt om water opwaarts te pompen of om lucht onder druk te zetten. Wanneer de energievraag stijgt, wordt het opgeslagen water of de samengeperste lucht gebruikt om turbines aan te drijven en elektriciteit op te wekken. Dit proces is echter alleen praktisch en efficiënt op grote schaal.

 

  1. Thermische opslag van warmte of koude: Hoewel warmte of koude kan worden opgeslagen, is het omzetten naar elektriciteit niet erg efficiënt en wordt dit zelden toegepast. Een uitzondering hierop is een installatie in Spanje die zonne-energie omzet in gesmolten zout (warmte) en dit weer omzet in elektriciteit tijdens periodes van hoge stroomvraag

 

Hoe werkt een thuisbatterij?

De werking van een thuisbatterij is eenvoudig en kan worden samengevat in twee fasen:

  • Opladen: Energie van zonnepanelen wordt opgeslagen in de thuisbatterij.

  • Ontladen: De opgeslagen energie wordt gebruikt wanneer de zonnepanelen niet genoeg produceren.

 

Zodra er zonlicht op de zonnepanelen valt, genereren ze elektriciteit in de vorm van gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom door de hybride-omvormer, die als het brein van het systeem fungeert en het volledige energiesysteem aanstuurt.

 

Wanneer er elektriciteit nodig is in de woning voor verlichting en huishoudelijke apparaten, leidt de omvormer eerst de stroom naar die verbruikers in het huis. Als er nog overtollige stroom is, wordt deze naar de thuisbatterij gestuurd om te worden opgeslagen voor later gebruik.

 

Als de zonnepanelen geen stroom opwekken, maar er toch elektriciteit nodig is in de woning, zal de omvormer de benodigde stroom halen uit de thuisbatterij. Op deze manier zorgt het volledige systeem ervoor dat er een efficiënte stroomvoorziening is, zelfs wanneer er geen zonlicht beschikbaar is om de zonnepanelen te activeren.

 

Waarom zou je een thuisbatterij overwegen?

De meeste eigenaren van thuisbatterijen kiezen ervoor om het maximale uit hun zonnepanelen te halen. Ze streven naar onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en willen zichzelf beschermen tegen schommelende energieprijzen.

De beslissing om te investeren in een thuisbatterij hangt sterk af van de terugverdientijd, die sterk varieert afhankelijk van de woonsituatie. Het maken van een persoonlijke berekening is essentieel om tot een verrassende conclusie te komen.

 

Het hebben van een thuisbatterij biedt veel voordelen:

  1. Je kunt tijdelijke overproductie van je zonnepanelen opslaan en later gebruiken in je huis.

  2. De rentabiliteit van je zonnepaneleninstallatie verbetert.

  3. Je profiteert van lagere elektriciteitskosten omdat je optimaal gebruik maakt van je zonne-energie. Bovendien wordt het gebruik van een duur en grootschalig elektriciteitsnet en langdurig transport van energie overbodig.

  4. Een thuisbatterij fungeert ook als noodgenerator tijdens stroomstoringen.

  5. Je bent minder afhankelijk van het distributienet. Zonder een batterij gebruik je naar schatting slechts 30% van de opgewekte energie van je zonnepanelen, terwijl een thuisbatterij ervoor kan zorgen dat je 70-75% zelf gebruikt. Alleen in de periode van oktober tot maart ben je nog steeds afhankelijk van het elektriciteitsnet.

  6. Dankzij een thuisbatterij kun je verbruikspieken afvlakken, wat voordelig is onder het capaciteitstarief.

  7. Door slimme apparaten te gebruiken, kun je zelf bepalen waar en wanneer je de (opgeslagen) energie gebruikt.
     

Is een thuisbatterij rendabel?

De rendabiliteit van een thuisbatterij hangt af van factoren zoals elektriciteitstarieven en de frequentie van gebruik. Met hogere elektriciteitsprijzen en efficiënt gebruik, kan de terugverdientijd thuisbatterij worden verkort.

 

Het combineren van zonnepanelen met thuisbatterij biedt voordelen zoals:

  •  Maximale zelfconsumptie van zonne-energie.

  •  Verminderde afhankelijkheid van het net.

  •  Bijdrage aan duurzaamheid.

 

Thuisbatterij prijs

De thuisbatterij prijs varieert afhankelijk van factoren zoals capaciteit, merk, en installatie. De kosten kunnen uiteenlopen van enkele duizenden tot meer dan tienduizend euro.

 

Bij het thuisbatterij kopen moet je rekening houden met:

  • Capaciteit: Kies een capaciteit die aansluit bij je energiebehoeften.

  • Levensduur: Onderzoek hoe lang de batterij mee zal gaan.

  • Compatibiliteit: Zorg voor compatibiliteit met je zonnepanelen.

  • Garantie en service: Controleer de fabrieksgarantie en service.

  • Installatie: Overweeg de kosten en complexiteit van de installatie.

 

Vraag je gratis offerte aan
 

*
*
*
*

Gratis offerte

Opvolging binnen 24u

Tevreden klanten

Bespaar op uw energierekening met zonnepanelen van Planet-eco

Uw partner voor duurzame energie in de regio Ninove en omstreken