Vloerverwarming

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een moderne en esthetisch aantrekkelijke verwarmingsmethode waarbij de warmte gelijkmatig wordt verspreid over de vloer van een ruimte.

Dit systeem kan zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming worden gebruikt en biedt een comfortabel binnenklimaat zonder de aanwezigheid van zichtbare radiatoren.

Ontdek wat Planet-eco voor u kan betekenen.

 • slide
 • slide

Bespaar op uw energierekening met de vloerverwarming van Planet-eco

Uw partner voor duurzame energie in de regio Ninove en omstreken

 

Welke types vloerverwarming bestaan er?

Typen vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming.

 

 • Elektrische vloerverwarming:

Dit type vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of matten die onder de vloer zijn geplaatst. Elektrische vloerverwarming is bijzonder geschikt voor kleinere ruimtes zoals de badkamer. Het systeem is gemakkelijker en sneller te installeren, wat het een populaire keuze maakt voor het aanleggen van vloerverwarming in bestaande woningen.
 

 • Watergedragen vloerverwarming:

Hierbij stroomt er warm water door een netwerk van buizen onder de vloer. Dit systeem is geschikt voor grotere ruimtes en kan worden geïntegreerd met diverse warmtebronnen, zoals een warmtepomp of zonne-energiesysteem. Het is meestal complexer om te installeren, maar biedt een hogere energie-efficiëntie.

Beide systemen hebben hun eigen voordelen en toepassingen, en de keuze tussen deze twee hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het budget en persoonlijke voorkeuren. Bespreekt u graag de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte of plan een afspraak in bij één van onze adviseurs.

Elektrische vloerverwarming badkamer

Elektrische vloerverwarming badkamer

Een speciale vermelding verdient de elektrische vloerverwarming in de badkamer. Dankzij de snelle en eenvoudige installatie is het een uitstekende keuze voor deze ruimte. Het biedt het comfort van een warme vloer na een douche of bad en draagt bij aan een luxe gevoel in de badkamer.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming wordt steeds populairder in moderne woningen, en dat is niet zonder reden. Hieronder verkennen we de belangrijkste redenen waarom je zou kunnen overwegen om vloerverwarming in je huis te installeren.

 

Voordelen van vloerverwarming

 1. Energie-efficiëntie: Zoals eerder genoemd, werkt vloerverwarming bij een lagere temperatuur en verbruikt daardoor minder energie. Dit kan leiden tot besparingen op je energiefactuur.

 2. Comfort:Vloerverwarming biedt een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, waardoor koude plekken worden geëlimineerd. Je voeten blijven warm, en de algehele temperatuur in de kamer voelt aangenamer aan.

 3.  Esthetiek: Met vloerverwarming zijn er geen zichtbare radiatoren die ruimte innemen. Dit maakt het een esthetisch aantrekkelijke optie, vooral als je een minimalistisch interieurdesign nastreeft.

 4. Gezondere luchtkwaliteit: Vloerverwarming veroorzaakt geen stofcirculatie, wat betekent minder allergenen en deeltjes in de lucht. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

 5. Flexibiliteit in vloertypes: Vloerverwarming kan onder verschillende soorten vloeren worden geïnstalleerd, zoals tegels, hout, en beton. Dit biedt meer flexibiliteit in je interieurkeuzes.

 6. Onderhoudsvrij: In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, vereisen vloerverwarmingssystemen, inclusief elektrische vloerverwarming, geen regelmatig onderhoud.

 7. Geschikt voor grote ruimtes: Vloerverwarming, of het nu watergedragen of elektrisch is, kan zeer efficiënt zijn in grote ruimtes. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor zelfs grotere kamers comfortabel aanvoelen.

Bespaar op uw energierekening met de vloerverwarming van Planet-eco

Uw partner voor duurzame energie in de regio Ninove en omstreken

 

Overwegingen bij het kiezen voor vloerverwarming

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele overwegingen:

 • Installatiekosten: Het aanleggen van vloerverwarming, vooral watergedragen systemen, kan duurder zijn dan traditionele radiatoren.

 • Installatietijd: Afhankelijk van het type en de grootte van de ruimte kan de installatie enkele dagen tot een week duren.

 • Vloertype: Niet alle vloermaterialen zijn geschikt voor vloerverwarming. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken die de warmte goed geleidt en verspreidt.

 • Ruimtegebruik: Als je al een bestaand verwarmingssysteem hebt, kan het toevoegen van vloerverwarming meer werk en aanpassingen aan de ruimte vereisen.

Hoe vloerverwarming installeren?

Hoe vloerverwarming installeren?

Het installeren van vloerverwarming is een taak die precisie en aandacht vereist. Of je nu kiest voor een elektrische vloerverwarming of watergedragen systeem, hier zijn de algemene stappen die je kunt volgen. Het is echter altijd aan te raden om een professional in te schakelen, vooral als je geen ervaring hebt met dit soort installaties.

Stappenplan voor het installeren van vloerverwarming

1. Type vloerverwarming kiezen

Bepaal eerst of je een elektrische vloerverwarming of een watergedragen systeem wilt. Elektrische systemen zijn vaak eenvoudiger te installeren, vooral in kleinere ruimtes zoals een badkamer.
 

2. Ruimte voorbereiden

Verwijder eventuele oude vloerbedekking en zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog, en egaal is.

 

3. Isolatie aanbrengen

Leg een geschikte isolatielaag om warmteverlies naar de ondergrond te voorkomen. Dit verbetert de efficiëntie van het systeem.

 

4. Vloerverwarmingssysteem plaatsen

Bij elektrische vloerverwarming betekent dit meestal het leggen van verwarmingsmatten of -kabels, terwijl bij een watergedragen systeem buizen worden gelegd volgens een specifiek patroon.

 

5. Aansluiting en bediening

Sluit het systeem aan op het stroomnet of de verwarmingsbron en installeer indien nodig een thermostaat voor eenvoudige bediening.

 

6. Vloerafwerking aanbrengen

Kies een geschikte vloerbedekking die de warmte goed geleidt en verspreidt, zoals tegels, en installeer deze over het verwarmingssysteem.

 

7. Testen en in gebruik nemen

Test het systeem om te zorgen dat het correct functioneert voordat je het volledig in gebruik neemt.

 

Keuzes bij het installeren van vloerverwarming

 • Systeemtype: Elektrische vloerverwarming is over het algemeen eenvoudiger en sneller te installeren, maar watergedragen systemen kunnen efficiënter zijn in grotere ruimtes.

 • Isolatie: Het type en de dikte van de isolatie kunnen een significant verschil maken in de efficiëntie van het systeem.

 • Vloerbedekking: Niet alle vloerbedekkingen zijn geschikt voor vloerverwarming. Tegels, gepolierd beton, en sommige houtsoorten zijn vaak goede keuzes.

 • Bediening: Het kiezen van een thermostaat of andere bedieningselementen kan invloed hebben op het gebruiksgemak van het systeem.

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt vloerverwarming?

  Vloerverwarming maakt gebruik van een netwerk van buizen onder je vloer die dienen als een groot verwarmingselement. Wanneer warm water door deze buizen stroomt, geeft het stralingswarmte af die je hele huis verwarmt. Een belangrijk aspect van dit systeem is de isolatie onder het buizennetwerk, die voorkomt dat warmte verloren gaat aan de ondergrond. Dit verbetert de efficiëntie van de verwarming en draagt bij aan energiebesparing.

 • Heeft vloerverwarming onderhoud nodig?

  Nee, vloerverwarmingssystemen vereisen geen onderhoud, wat een groot voordeel is ten opzichte van andere verwarmingssystemen die regelmatige controles en mogelijk onderhoud nodig hebben. Dit betekent minder zorgen en potentiële kosten op de lange termijn.

 • Is vloerverwarming beter voor de luchtkwaliteit?

  Ja, vloerverwarming kan bijdragen aan een gezondere luchtkwaliteit in huis. In tegenstelling tot radiatoren veroorzaakt vloerverwarming geen stofcirculatie. Dit betekent minder allergenen en deeltjes in de lucht, wat vooral gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

 • Is vloerverwarming geschikt voor alle soorten vloeren?

  Vloerverwarming kan onder verschillende soorten vloeren worden geïnstalleerd, zoals tegels, gepolierd beton, hout en meer. Het is belangrijk om de juiste soort vloer te kiezen die de warmte goed geleidt en verspreidt. Uw installateur kan u adviseren over de beste opties voor uw specifieke situatie.


  Hoe lang duurt het om vloerverwarming te installeren?
  De installatietijd van vloerverwarming kan variëren afhankelijk van de grootte en het type van uw woning, evenals het specifieke vloerverwarmingssysteem dat u kiest. Over het algemeen kan de installatie enkele dagen tot een week duren.

 • Is vloerverwarming efficiënt in grote ruimtes?

  Ja, vloerverwarming kan zeer efficiënt zijn in grote ruimtes. Omdat de warmte vanaf de vloer omhoog stijgt, wordt de warmte gelijkmatig over de hele ruimte verdeeld, zelfs in grotere ruimtes.

 • Kan ik vloerverwarming installeren als ik al een ander verwarmingssysteem heb?

  Ja, het is mogelijk om vloerverwarming te installeren in een huis dat al een ander verwarmingssysteem heeft. Dit kan echter meer werk vereisen en het is belangrijk om een professional te raadplegen om te bepalen hoe dit het beste kan worden gedaan.

Vraag je offerte aan

*
*
*
*